Världens dyraste målning är en Rembrandt

År 2020 såldes en av de sista självporträtten av Rembrandt på Sotheby’s i London. Tavlan som har varit i privat ägo gick för 14,7 miljoner pund vilket då var cirka 165 miljoner kronor. Det är ett rekord för ett självporträtt som säljs på auktion.

Rembrandt var en konstnär som verkade under 1600-talet i Nederländerna. Han målade allt som allt 80 självporträtt. I denna målning som gick för en så stor summa pengar var konstnären iklädd pipkrage och han hade en svart hatt på sig. Han ska ha varit 26 år gammal då detta porträtt målades.

Det var många som ville köpa målningen

Trots att det handlade om ett pris på så många miljoner pund så var det flera som ville köpa. Det var sex budgivare som såg till att priset drevs upp till rekordsumman. Det måste anses vara ganska många för den här typen av auktion och givetvis något som gjorde det hela extra spännande.

Intressant att notera är att det idag bara finns 3 självporträtt av Rembrandt som är i privat ägo. Utöver det som sålders på Sothebys så finns det ett till som är utlånat till National Gallery i Skottland. Ett annat såldes år 2003 på Sothebys. Men vet vet, kanske dyker det upp fler i framtiden…