I Florens är gatuskyltarna rena rama konsten!

Vi ser dem varje dag. Gatuskyltar är viktiga och de ger oss en säkrare upplevelse i trafiken. Men har du någonsin tänkt på hur dessa skyltar skulle kunna vara en form av konst? Kanske tänker du nu på Caroline af Ugglas Herr Snubblarman som är en tankeväckande version av skylten vid övergångsställen.

Af Ugglas konst kommer aldrig att bli världens dyraste tavla men visst är det en form av konst som många kommer ihåg och reagerar på.

Om du gillar den typen av konst ska du läsa vidare. I Florens har man nämligen slagit stort slag i den saken med en massa coola vägskyltar som är rena rama konsten. Staden har satsat på skräddarsydda skyltar som å ena sidan är till för att upprätthålla säkerheten, å den andra att fungera som konst.

Konst från verkligheten

Begreppet att ta vardagliga saker och göra konst av dem är inget nytt. Installationer som en krökt flaggstång på Sergels Torg får oss att stanna upp. Idag är det inte svårt att själv göra en design och sedan beställa skyltar från svenska skylttillverkare.

Konst i vardagen är på detta vis tillgänglig för var man. Kanske borde du ta det i beaktning om du har fått uppdraget att ta fram namnskyltar för rummen på kontoret. Varför inte skapa skyltar som säger lite mer än namn och titel. Men all konst måste ju inte vara provocerande och tankeväckande på det viset.

Det går också bra att göra konst som får oss att le. Konst som bara känns sådär bra i magen. Och det är det man har gjort i Florens…

Konsten i Florens är fransk konst!

Bakom de tänkvärda skyltarna i Florens finner vi en man vid namn Clet Abraham från Frankrike. Han hade ett svårt liv som konstnär utan framgång. Han tog sig ur denna kris genom att börja skapa klistermärken som han monterade på vägskyltar.

Detta visade sig vara ett mycket smart drag för en tidning fick upp ögonen för vad som började hända i Florens gatumiljö och så ringde de till Clet.

stopp för vin
Stopp för vin!

Myndigheterna opponerade sig

När Clet började med sin konst i form av klistermärken på gatuskyltar så blev Florens myndigheter inte glada. De försökte få stopp på det hela genom att plocka bort klistermärkena. Men Clet Abraham ersatte snabbt de klistermärken som tagits bort.

Exempel på skyltar i Clets version:

  • Rondellsnurra med falukorv som skärs upp av pilarna
  • Man som sågar i vita sträcket i stoppskylten
  • Vita stoppsträcket i stoppskylten med nyckelhål och nyckel
  • Parkering förbjuden skylten med en sol och moln

Clet har nu också tagit sin konst till USA där han har installerat nya skyltar på skyltar utan att fråga om råd. Han menar själv att han inte förstör något. Han gör bara skyltarna bättre!

Det kan vara något att tänka på för dig som ska designa en skylt. Kanske kan du ta något som redan finns och göra det bättre! Eller varför inte prova detta på svenska vägmärken

Här kan du se Clet göra om skyltar: