Får man göra konst på vad som helst?

Inom popkonsten kan man ju göra konst av det mesta och det har konstnärer som Claes Oldenburg gjort. Men det finns också något som kan kallas för politisk konst. Här har vi till exempel projekt som det virkade korallrevet som är till för att uppmärksamma miljön i våra hav.

Politisk konst ses inte som lika självklar som den poppiga konsten. Här är kreativitet inte samma sak. Om budskapet bakom konsten stör så kan det till och med talas om att det inte borde vara tillåtet. Lite så som skämt kan tas emot om de inte gillas.

År 2017 skapades den krökta flaggstången

År 2017 blev det en ganska het debatt om flaggstången som ställdes ut på Sergels Torg. Detta var helt klart ett politiskt konstverk. Man hade krökt toppen så att flaggan hängde nedåt. Inte på halv stång utan snarare i ett krökt läge.

Folk ville att flaggstången skulle tas bort men det fanns förstås de som uppskattade konsten och det budskap de såg i den.

Även om många inte förstod vad som var meningen med att kröka en flaggstång på detta vis så är nog de flesta med på att det måste finnas utrymme för detta inom konsten. Sedan kan vi förstås diskutera om vi vill ha den här typen av konst på allmänna platser där den kan upplevas som störande av folk som inte uppskattar budskapet.