Claes Oldenburg har avlidit

Den svensk-amerikanske popkonstnären Claes Oldenburg blev 93 år. Det är bra mycket mer än Sveriges konstkritiker Ingela Lind men när det handlar om personer som betyder så mycket om konsten så är det alltid för tidigt!

Claes Oldenburg skapade stora vardagsobjekt

Oldenburg blev känd för stora skulpturer som föreställde sådant vi har i vardagen som strömbrytare och läppstift. I förstorad form blev det konst av popformat. En enorm hamburgare kan ju få vem som helst att tänka på lite mer än nästa måltid.

Tanken med de stora föremålen i gummi var att ge känslan av Gulllivers resor i jättarnas land. Den mjuka formen var unik och idag räknas Oldenburg som en av de främsta inom popkonsten.

En svensk konstnär i USA

Oldenburg föddes år 1929 i Stockholm och var svensk. Men han växte sedan upp i USA så han var ju också amerikan. Claes Oldenburg var verksam in i det sista. Han ställde ut på Pace Gallery i New York. Han avled i sitt hem som också var hans studio. Pace Gallery har omnämnt Oldenburg som en av de mest omvälvande konstnärerna som var verksamma under 1900-talet.

Därmed kan vi säga att Claes Oldenburg är en svensk som för evigt har satt sitt fotavtryck i konsthistorien.