Konstkritikern Ingela Lind har gått bort

Ingela Lind blev bara 78 år gammal då hon efter en längre tids skjukdom gick bort våren 2021. Redan på 1960-talet blev Ingela känd som en av de kunnigaste konstkritiker Sverige har haft. Hon publicerades i Dagens Nyheter och sågs också i program på SVT som till exempel Kulturnyheterna.

Ingela Lind kunde sin konst

Det som var så unikt för Ingela Lind var att hon kunde konst. Hon var ju också journalist och hade förmågan att med ord beskriva det som andra kanske inte kunde så mycket om. På 1990-talet var det många som lärde känna henne i Bildjournalen. Hon hade ett skratt som smittade rakt genom tv-rutan.

Ingela åkte till andra länder för att besöka olika utställningar som till exempel Frick Collection i New York. Hon gjorde reportage och förklarade konsten med sin kunskap. Hennes intresse var stort och hon ägnade sig åt allt från konst till historia och litteratur.

Ingela Lind förespråkade fantasi och hon hade ett stort intresse för psykologi och våra inre tankar. Det var också därför som hennes favoritroman var Mot fyren från 1927. Den boken speglar ju viljan att ge fantasi plats samt att skapa och låta det vackra i världen komma fram.

Hon berättade att Beuys luktade fett

När hon träffade professor Beuys på konstakademien i Düsseldorf så talade hon om att han hade en  stark fettlukt. Detta berodde på att han använde ister och filtar i sin konst. Detta som en påminnelse om hur han under kriget räddades till livet av nomader genom att packas in i fett och filtar.