Vad är konstnärens roll i vårt samhälle?

Konsten är som en spegel av vår tid och samhälle. Betyder det att konstnärens roll är att fungera som en spegel av det som de flesta av oss känner och tänker på? Det beror förstås på konstnären och det kan vara svårt att tala generellt om ett område som i sin natur är dynamiskt och ständigt föränderligt.

Fast med detta sagt är det klart att vi kan se samhällets normer och frågeställningar i aktuell konst. Det kan vara att människor är bruna trots vinter och snö. Detta kan vara ett sätt att visa hur vi strävar efter att resa utomlands eller att använda medel som Melanotan 2 för att se ut på ett visst sätt.

Konsten kan vara kritik såväl som ett konstaterande av hur vi tänker som samhälle. Här är det häftigt att inse att det faktiskt är du som åskådare som avgör det. Ta bara en låt som Kents Sverige. En del tycker att den är så fin och sann medan andra tycker att den är ironiskt sann. Det är samma ord, samma melodi men det går förstås att tolka konst så som du vill.

Idag jobbar konstnärer tvärvetenskapligt

Något som är intressant att notera är att konstnärer idag jobbar tvärvetenskapligt. Även om världens dyraste tavla fortfarande ser ut som den typ av tavla vi tänker oss när vi hör konst så kan moderna installationer komma bra nära i pris och se helt annorlunda ut.

Några exempel på vetenskaper som konstnärer sysslar med är:

  • Politik
  • Biologi
  • Historia
  • Sociologi
  • Ekonomi
  • Hälsa

Vi har fört in konsten i flera världar där den kanske inte var så relevant tidigare. Det betyder att fler ändå har insett kraften i att uttrycka kunskap och åsikter på detta vis. Vi minns bilder och vi förstår konstnärens tolkning på ett sätt som kan vara kraftfullare än att läsa sig till informationen.

En krökt flaggstång är ett starkt budskap som kan göra stor skillnad och som definitivt fungerar som spegling av vår tid.

digital konst
Moderna konstnärer kan jobba digitalt.

Vad tänker konstnärerna själva om sin roll?

Det här beror förstås på den konstnär som du frågar. Att konstnärer har en viktig roll i vårt samhälle råder det inga tvivel om. Detta vet de själva om. Konstnärer ser ofta på sin egen yrkesroll som en del av rörelsen framåt i ett samhälle.

Konstnären bidrar till hälsa och utveckling. Med kreativt tänkande kan konstnärer se möjligheter och inspirera till nya uppfinningar och nya metoder. Kritiken de kan ge politik och ekonomi kan absolut vara något som gör att vi tänker till och kanske till och med ändrar oss.

Konstnären kan skapa verk som speglar hur vi lever och beter oss. Det betyder inte att konstnären själv anser att detta är rätt väg. Det handlar snarare om att visa oss hur vårt samhälle ser ut på ett sätt som vi kan ta in.

På sätt och vis kan vi se att konstnären är en form av dokumentär-skapare. Han kan jobba med bilder, film, ljud och andra former av installationer för att få oss att se vår samtid från ett nytt perspektiv. Det är i grund och botten konstnärens roll i vårt samhälle!