Othello och Desdemona var borta i 30 år

Att konst är stöldbegärlig är inget nytt. Konstgallerier som Frick Collection måste vara noga med övervakning så att tavlor inte norpas och försvinner. I privata hem kan det vara svårare att skydda konsten som på ett museum. År 1988 så stals målningen Othello och Desdemona av Marc Chagall från ett hem på Manhattan i New York.

Det skulle dröja 30 år innan denna stölds klarades ut och det var en mans dåliga samvete som ledde till att tavlan lämnades tillbaka och världen fick veta hur det hela hade gått till.

En anställd i byggnaden stal tavlan

Det var en man som jobbade i byggnaden där makarna Heller bodde på Manhattan som tog sig in och stal tavlan från deras våning. Detta var inte den svåraste delen av stölden. När han väl hade norpat tavlan så visade det sig att det inte alls var så enkelt att sälja stulen konst. Särskilt inte världsberömd konst!

Tjuven vände sig till en skurk i Maryland som skulle hjälpa till men istället så tog han tavlan. Han stal den av tjuven kan man säga och sedan fick tavlan ligga på en vind under cirka 30 års tid. Tjuven som stal tavlan av tjuven försökte sälja den vidare till museer men det fick inget vidare. Konstexperter var nämligen tveksamma om ursprunget och misstänkte stöld…

Mannen vill nu rena sitt samvete

Nu är tjuven som stal Chagall tavlan av tjuven 72 år och dödligt sjuk. Han vill inte lämna jordelivet utan att först göra rent i samvetet. Han har därmed efter 30 år lämnat tillbaka tavlan som varit försvunnen. Det är en dyrgrip som lämnas tillbaka för man räknar med att tavlan är värd flera miljoner kronor.

Det lär inte bli lika mycket som Johnny Depp fick in på sina första konstverk men säkerligen omkring 6 miljoner om tavlan säljs på auktion.